Csatlakozz hozzánk!
Olvasd a Blogunkat!
Skype | Kapcsolat
|
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Szálloda akciók, szállás ajánlatok: hírlevél feliratkozás: szállodák .hu

Az Ön neve:

E-mail címe:

Világörökségünk: Nessebar – Szubjektív

Posted on 06 október 2010

Amikor néhány évvel ezelőtt felvetettem az ötletet, hogy a szokásos horvát, spanyol és görög úticélok után vegyük az irányt Bulgária felé, többen furcsán néztek ránk. Hiszen az már a Balkán, mondogatták. Ám miután számos oldalt megnéztem Nessebárról, hajthatatlan voltam. Úgy gondoltam, ezt mindenképpen látni kell, hiszen csodálatos városról van szó. Persze jöttek a különböző ismerősi emlékek a 70-es, 80-as évekből mindenféle zörgő repülőkről, kemény balkáni legényekről, piszkos vízről és pottyantós vécékről, de ez már nem érdekelt…
A dologhoz hozzátartozik, kicsit macerás turisták vagyunk, hiszen általában egy évben csak egyszer adatik meg a nyaralás, így a lényeg nem csupán a tengerben való pancsikolás, ami persze mindenképpen fontos, hanem a kulturális élmény is.
Bulgáriában és ezen belül is Nessebárban nem csalódtunk. A hosszas keresgélés után kiválasztott szálláshely az óvárosi Yannis apartmanra esett, amelyet családi vállakozásként üzemeltetnek. Eredetileg azt terveztük, hogy minden nap máshol reggelizünk majd, de végül befizettünk a családnál reggelire, mivel egy csodálatos, nagy tengerre néző teraszon kényelmesen lehetett elkölteni a bőséges reggelit a finom kávéval és narancslével. Az üzemeltetők nagyon barátságosak, ha kell, segítenek mindenben, ha pedig úgy érzik, nem igényli valaki a társalkodást, visszahúzódnak. Az apartmanok szinte mindegyike a tengerre néz, amelyik pedig nem, egy csendes utcára. A szobák tiszták és tágasak. Mondjuk egy zsufis horvát 3 csillagos szállodához képest mindenképpen emberléptékűbbek. És, ami meglepő, a törölközőket naponta cserélték! A szállás közelében barátságos éttermek, kiskocsmák találhatók, amelyekből 3 pálinka alatt biztos, hogy senkit nem engednek ki. A vendéglátás nagyon rendben van, érdemes a vacsorákat ezeken a nem túl drága, de mégis pazar ételeket kínáló helyeken elkölteni. Az óváros tengerparti részén is több étterem várja az ínyenceket, több néhány régi templomrom tövében oldja meg a nyári kitelepülést. Az óvárosban ezt egyébként nem nehéz, hiszen minden utcában található legalább egy-egy bizánci, román vagy gótikus időkből származó régi templom vagy rom. Ez a világörökség részét képező település nagyon sok lehetőséget tartogat azoknak, akik nem csak a tengerparton akarják süttetni a hasukat, hanem szeretnék megismerni ezt a kultúrát. A csendesebb duhajoknak, nyugalmasabb nyaralásra vágyóknak e városrész tengerpartja kitűnő pihenő lehet. Akik pedig a nagyobb nyüzsit szeretik, azoknak sem kell messzire menniük.
Az óvárosi kis „szigetcsücsköt” elhagyva, egy kis sétával hangulatos hídon juthatunk  el Nessebar újvárosába, ahol „sűrűbb” az élet.  Ez a városrész már inkább hasonlít egy nyaraló-helyre. Hatalmas szállodák, forgalmas tengerparti strandok jellemzik. Ez inkább a huszonévesek szórakozóhelye vagy azoké, aki szeretik a pörgést vagy a vízi sportokat. A tengerpartokat egyébként itt is ott is igyekeznek rendben tartani. Minden este takírítóbrigádok vonulnak végig, hogy a partokat széppé varázsolják. Ennek ellenére azért mondjuk egy spanyol vagy egy olaszországi tengerparthoz képest még akadnak hiányosságok, de nem kell megijedni. S persze az ár lényegesen olcsóbb, úgyhogy talán ezt elnézzük nekik.
Az éttermektől, sőt a kis sütödéktől sem kell tartani. Nagyon korrektek és friss árut szolgálnak fel a legolcsóbb kis önkiszolgálókban is. A sült zöldségek és a grillek szerelmesei biztosan felszednek itt egy-egy kilót. Főleg ha kipróbálják az óriás palacsintát, ami kb. négyszer akkora, mint a mienk és nagyon olcsó.
A szervezett úton érkezőknek és az egyéni utazóknak is számos lehetőséget kínálnak, hogy kicsit jobban megismerjék az országot. Ezek közül a legizgalmasabb a bolgár est, ahol a bátrabbak egy jó vacsora elfogyasztása után kipróbálhatják a tűzön járást is.
A bolgár nép vidám, kedves segítőkész. Mi az egy hét alatt csak pozitív tapasztalatot szereztünk, jó szívvel ajánlom mindenkinek!
Néhány ár:

kenyér: 1.10 leva
burek: 1 leva
1 liter sör : 1-2 leva
ásványvíz féliter: 0,8 leva, 3 liter: 3,2 leva
fóliás felvágott 3-6 leva
bor: 8 levától
jégkérém: 1,5 leva
pálinkák: 30 levától
képeslap: 0,6 tól 0,9 leváig

Beküldő: Medgyesi Kata


Még nincs válasz. Legyél Te az első hozzászóló!

Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.

Legutóbbi bejegyzések

Címkefelhő

Afrika Amszterdam Anglia Ausztria Bulgária Bécs Design hotelek Dubrovnik Egyiptom Firenze Franciaország Görögország Horvátország Hurghada Isztria Kanári-szigetek karácsony Kempinski Korfu külföldi szállodák last minute London luxus hotel Magas-Tátra megáll az ész München New York nyaralás nyereményjáték Nápoly Németország Olaszország Prága Párizs Róma Spanyolország statisztika Svájc Szlovákia síelés tengerparti szállodák Tunézia Törökország Velence érdekes hírek

Meta

Külföldi Szállodák .hu Blog is proudly powered by WordPress and the SubtleFlux theme.

Copyright © Külföldi Szállodák .hu Blog