Csatlakozz hozzánk!
Olvasd a Blogunkat!
Skype | Kapcsolat
|
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Szálloda akciók, szállás ajánlatok: hírlevél feliratkozás: szállodák .hu

Az Ön neve:

E-mail címe:

Gönczi Gábor időutazása Ázsiában

Posted on 17 március 2011

Riói Karnevált és Világszépe –választást mindig a Híradó végén, a színes hírek között szoktunk látni néhány másodpercben. Elképzeljük, milyen lehet ott ülni a lelátókon, érezni a szambát, vagy a gyönyörű szépségkirálynők parfüm-kavalkádját. De mire igazán belemélyednénk az érzésbe, jön az időjárásjelentés, és mivel ez mindig télen van, gyorsan vissza is ereszkedünk a közép-európai valóságba és vele együtt a mínusz nyolcba. Amikor 2010-ben először kaptam meghívást újságíróként a Miss Universe döntőre, nem volt tehát kérdés, hogy elvállaljam-e.
Az évek óta Hainan szigetén megrendezett verseny résztvevőit idén is egy direkt erre a célra épített komplexumban, az egyébként hotelként működő Crown Plazaban szállásolták el. Rendkívül exkluzív hely, hangulatos éttermekkel, sétáló-, és bevásárlóutcákkal, boltocskákkal és persze rengeteg medencével. Az épület és környéke a Miss World idején elképesztő látványt nyújt: akárhová nézünk, mindenütt 180 centi feletti, festőecsettel megrajzolt nőremekek, reggeltől-estig kisminkelve, forrónaciban, fürdőruhában, vagy épp nagyestélyiben. Egymással, és az újságírókkal diskurálnak, akikből kétszer annyi érkezett, mint a lányokból és a szervezőkből együttvéve. A döntő napján buszokkal viszik őket a direkt erre a célra épített stadionba, ahol  2 óra 20 perc alatt megválasztják közülük a legszebbet- adott esetben a legfontosabb ország legszebbjét.  Szerencsés, ha a kettő ugyanaz, bár kétségtelen, Botswana királynőjénél fenségesebb jelenséget,  országánál viszont jelentéktelenebbet nem tudnék elképzelni. Idén, hogy- hogy nem, Miss USA lett a befutó.
A címben előrevetített időutazásunk azonban csak ezután kezdődött. A magyar delegáció vezetői ugyanis nemcsak a döntőre vittek magukkal, de az azt követő néhány diplomáciai találkozóra is, amelyeket –micsoda kiváló döntés!- Kambodzsába és Vietnámba szerveztek.
Utunk tehát Hanoiban folytatódott. Szándékosan a legnagyobb dzsumbujban foglaltunk szállást. A nagyjából 3 milliós fővárosban ugyanis ez a legizgalmasabb. Mintha egy Budapest méretű bolhapiacon lennénk, mondjuk a középkorban. A levegőben egyenként is felismerhetetlen ételszagok keverednek a több százezer robogó benzingőzével. A folyamatos kirakodóvásár látszólag kiismerhetetlen, valójában azonban tematikus. Az egyik utcán csak csatornafedelet, a másikon gumibelsőt, a harmadikon háztartási kisgépeket lehet venni. De néhány dologban mindegyik üzlet közös. 1. Mindenki az utcán árul 2. Az üzlet belseje valójában a tulajdonos lakása 3. …ahová éjjel bepakolja az árukat közvetlenül a családi robogók és a franciaágy közé, vagy egyenesen a konyhába. 4. Bármit is áruljon a bolt, kopasztott csirkét, Pó- levest, élő békát és feltöltőkártyás mobilt biztosan be lehet szerezni ott. Mesélhetnék még a híres víziszínházról, az Operáról, vagy a csodaszép Hoan-Kiem tóról, de azt gondolom, az járt igazán Hanoiban, aki egyszer gyalog körbejárta a kereskedők és kézművesek eme elképesztő Mos Eisley-ját (Űrkikötő a Csillagok Háborújában), és isten igazából beleszagolt annak felejejthetetlen atmoszférájába.
Kihagyhatatlan program az úgynevezett „Alámerülő Sárkány Öble”, vagyis Halong- Bay. Ez egy 1500 négyzetkilométer (!!!) nagyságú terület a Vietnámi – öbölben, ahol majdnem 2 ezer, egyenként többszáz méter magas mészkőszikla emelkedik ki a vízből. A terület ma már a világörökség részét képezi, és lehetetlen betelni a látványával. Az öbölben kisebb- nagyobb túristahajók viszik körbe a látogatót. Mi csak egy napos útra fizettünk be, de vannak, akik különleges úszó szállodák luxuskabinjaiból több napon át élvezik a világ egyik kétségtelenül leggyönyörűbb természeti képződményét.
Ezután Kambodzsa felé vettük az irányt. Az angkori templomváros előszobájának tartott Siem Reap  megdöbbenésemre elképesztő fényűzéssel fogad: a sugárút két oldalán a világ legnagyobb szállodaláncai sorakoztak fel, és váltják egymást gyönyörű éttermekkel és szórakozó- negyedekkel. Ki gondolná, hogy szomszédságában több, mint ezer évvel ezelőtt megállt az idő?
Angkor felfedezése csak több nap alatt lehetséges. A Khmer Királyság fővárosa ugyanis nagyjából 200 négyzetkilóméteres kiterjedésű, és a legkisebb, legeldugottabb pontján is tízezerszer akkora történelmi és vizuális sokkot okoz, mint nálunk egész Aquincum együttvéve. Központját a szállodából tuktukkal érdemes megközelíteni, Angkor Wat a főtemplom, de nem szabad kihagyni Angkorthom Bajon- templomát, az Elefántteraszt, Ta Prom épület-együttesét, és mindenképp el kell készíteni a kötelező fotókat a legalább száz méter magas ősfák tövében, amelyek egykor az egész várost betemették,  amelyek gyökerei a fejünk felett öt méterrel végződnek és teljesen egybeolvadnak az általuk körülölelt kőtemplomokkal.
Hazafelé menet újra egy szippantás Vietnám levegőjéből: a Mekong Deltán csónakázva az ember ismét elgondolkozik azon, vajon helyesen teszi-e, ha megkeresett forintjait (ha létezik még ilyen egyáltalán) felesleges használati tárgyakra költi ahelyett, hogy felfedezné a világ csodáit. Annyi van belőlük ugyanis, hogy még a fanatikus utazók sem érhetnek a végére. Még akkor sem, ha ki se teszik a lábukat a mesebeli Ázsiából!

Gönczi Gábor


Még nincs válasz. Legyél Te az első hozzászóló!

Hozzászólás írása

You must be logged in to post a comment.

Legutóbbi bejegyzések

Címkefelhő

Afrika Amszterdam Anglia Ausztria Bulgária Bécs Design hotelek Dubrovnik Egyiptom Firenze Franciaország Görögország Horvátország Hurghada Isztria Kanári-szigetek karácsony Kempinski Korfu külföldi szállodák last minute London luxus hotel Magas-Tátra megáll az ész München New York nyaralás nyereményjáték Nápoly Németország Olaszország Prága Párizs Róma Spanyolország statisztika Svájc Szlovákia síelés tengerparti szállodák Tunézia Törökország Velence érdekes hírek

Meta

Külföldi Szállodák .hu Blog is proudly powered by WordPress and the SubtleFlux theme.

Copyright © Külföldi Szállodák .hu Blog